Pesniške strategije Viljema Černa - Novak-Popov, Irena (Jezik in slovstvo, 2016)
Prispevek analizira ključne pesniške strategije v poeziji Viljema Černa iz Terske doline. Skozi množinski lirski subjekt se zliva s svojim ljudstvom, z apostrofo nagovarja Boga in slavi svojo deželo, z anaforo, refrenom in skladenjsko-semantičnim paralelizmom stopnjuje in enoti predstavljeni svet ter ustvarja ritem svobodnih verzov, z antitetično zgradbo kljubuje razdiralnim silam. Iz cerkvene rabe znani besedilni žanri, oblike in načini izražanja nagovarjajo okus bralcev iz lokalnega okolja, z metaforičnimi in metonimičnimi inovacijami pa je tersko narečje povzdignjeno v medij kompleksnih individualnih vsebin.
Keywords: Černo, Viljem, 1937-; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska zamejska književnost; slovenska poezija; narečna poezija; slovenski pesniki; Beneška Slovenija; Slavia Friulana; Terska dolina