Generating vibration with artificial muscles - Keski-Honkola, Petri (Ventil (Ljubljana), 2008)
Prispevek predstavlja raziskavo o uporabnosti pnevmatično upravljanih mišic tipa Mc Kibben. Z njimi lahko povzročimo mehanska nihanja pri težjih strojih. Te umetne mišice s področja fluidne tehnike lahko povzročijo celo desetkrat večje sile kot pnevmatični valj z enako razliko tlakov in enakega premera. Praktično niso podvržene stick-slip efektu s čemer jim je omogočeno izvajati enakomerne, neskokovite gibe.
Keywords: fluidna tehnika; mišice; nihanje; stroji; vibratorji