Urbanistične delavnice: orodje v prostorskem planiranju - Ažman Momirski, Lučka (Urbani izziv, 1997)
Predmet razprave so urbanistične delavnice in natečaj, ki jih je v letu 1996 sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor. Poudarek je na razumevanju urbanističnih delavnic kot spodbujevalcev vključevanja gospodarstva in širše javnosti v proces planiranja in urejanja naselij. Najprej so predstavljeni splošni nameni urbanističnih delavnic: kot orodja participacije, pogajanj, obvladljivosti postopka in možnosti predstavitve rezultatov. Pomemben vidik je tudi delo s študenti. V nadaljevanju so prikazani konkretni nameni, poteki in rezultati lanskoletnih urbanističnih delavnic. Na primeru Izolske urbanistične delavnice so podrobneje prikazani organizacija delavnice, potek in rezultati. Prispevek zaključujejo ugotovitve o pripravah in izvedbi delavnic v Sloveniji.
Keywords: Izola; prostorsko planiranje; spatial planning; urbanism; urbanistično planiranje; urbanizem