Supply chain perspectives for achieving economic growth and environmental sustainability - Kovačič Lukman, Rebeka (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2024)
Odporna oskrbovalna veriga je ključnega pomena za gospodarsko rast in blaginjo. Po drugi strani pa prispeva tudi k okoljskim izzivom, kot so pridobivanje virov, uporaba materialov, podnebne spremembe in biotska raznovrstnost. Ta posebna izdaja revije Journal of Logistics, Supply Chain, Sustainability, and Global Challenges raziskuje trenutne smeri raziskav in izzive ter hkrati ponuja rešitve za trajnostne oskrbovalne verige. V tej izdaji avtorji raziskujejo obstoječe evropske politične direktive in strategije za celovito razumevanje zahtev trajnostnih oskrbovalnih verig. Opravljena je vsebinska analiza trenutnih raziskav na tem področju. Avtorji nadalje predstavijo zanimiva teoretična spoznanja in empirične študije primerov, ki obravnavajo medsebojni vpliv trajnostnih oskrbovalnih verig, gospodarske rasti in zmanjševanja vplivov na okolje. Prispevki v tej posebni izdaji poudarjajo celostno in medsebojno povezano naravo področja oskrbovalnih verig ter navajajo, da je še vedno veliko možnosti za izboljšanje procesov in povečanje trajnostnosti oskrbovalnih verig.
Keywords: economic growth; environmental impact; gospodarska rast; industrija 4.0; industry 4.0; sustainable supply chains; trajnostne dobavne verige; vpliv na okolje