Providing active-shooter response training to civilians and educational institutions in the Western Balkans - Smailbegovic´, Amer (Varstvoslovje, 2026)
Namen: Zaradi niza množičnih streljanj/napadov z aktivnim strelcem, ki so se zgodili v javnih šolah v Srbiji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, so morali pristojni pohiteti z uvedbo novih strategij in postopkov za preprečevanje takšnih incidentov. Zasnova: Program Advanced Law Enforcement Rapid Response Training ALLERT državne univerze v Teksasu, ustanovljen leta 2002 po dogodku z aktivnim strelcem na srednji šoli Columbine leta 1999, se je hitro razširil na številne agencije in institucije v ZDA, prilagojen pa je bil tudi za usposabljanje civilistov prek programa Civilian Response to Active Shooter Events CRASE. Ugotovitve: Nedavna uvedba programa ALERRT in posledično usposabljanje certificiranih inštruktorjev sta omogočila možnost izvajanja programa CRASE v lokalnih izobraževalnih ustanovah, od katerih je večina žal premalo opremljena in usposobljena za soočanje s tovrstnimi izrednimi dogodki. Oba programa, ALERRT in CRASE, sta v regiji prilagojena tako, da vključujeta izboljšane module prve pomoči evakuacije poškodovancev, situacijsko ozaveščenost, takojšnji odziv, vodenje v času incidentov in komunikacijske strategije. Pozitiven rezultat sprejetja in izvajanja programa je krepitev zaupanja in medsebojne odvisnosti med izobraževalnimi institucijami, organi pregona in službami nujne medicinske pomoči v Bosni in Hercegovini. Izvirnost/pomembnost prispevka: Program CRASE se trenutno izvaja v izbranih srednjih šolah v Bosni in Hercegovini ter uvaja v srednje šole na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori in Severni Makedoniji.
Keywords: active-shooter response training; ALERRT; CRASE; education; izobraževanje; usposabljanje za odzivanje na napad aktivnega strelca; Western Balkans; Zahodni Balkan