Zgodovina dopinga skozi obdobja - Makuc, Nina (Šport (Ljubljana), 2020)
Začetki dopinga segajo v začetke športa. Od antičnih časov pa vse do danes doping predstavlja enega izmed največjih izzivov, s katerimi se srečuje šport. Že od nekdaj so športniki pripravljeni uporabljati (prepovedane) snovi za izboljšanje telesnih sposobnosti ne glede na posledice, ki jih tako dejanje prinaša. Če se je doping pojavil in razvijal skupaj s športom, pa se je bolj proti dopingu začel razvijati bistveno kasneje. Kar nekaj časa so vodilni možje največjih športnih organizacij potrebovali, da so prepoznali problem dopinga v športu in začeli tudi primerno ukrepati. A časovni zamik še vedno ostaja in boj proti dopingu težko sledi hitremu razvoju in napredku farmacevtske industrije, kar pomeni, da na tržišču obstaja večje število snovi in postopkov, za katere (še) ni na voljo učinkovitih analiz za dokazovanje uporabe s strani športnikov. V članku je predstavljen zgodovinski pregled dopinga do ustanovitve Svetovne protidopinške organizacije leta 1999.
Keywords: boj proti dopingu; doping; fight against doping; history of sport; olimpijske igre; Olympics; šport; zgodovina športa