Slovenija v enem od najlepših del sodobne hrvaške nenarativne književnosti - Tekavčić, Pavao (Jezik in slovstvo, 2000)
Prispevek govori o prisotnosti Slovenije v najlepši knjigi znane hrvaške umetnostne zgodovinarke in književnice Željke Čorak, Krhotine: slovenski izvor pomembmnega dela avtoričine družine, zemljepisna bližina Gorskega kotarja s Slovenijo, stalni stiki med ljudmi, slovenska književnost in ljudsko izročilo, velika podobnost narečij, slovenizmi v lokalnem govoru.
Keywords: hrvaška književnost; hrvaške pisateljice; Čorak, Željka: Krhotine; Slovenia; Slovenija