Dejavniki oblikovanja kolektivne identitete - Iglič, Hajdeja (Teorija in praksa, 2014)
Članek obravnava dejavnike oblikovanja kolektivne identitete na primeru evropske identitete. Pri opredelitvi možnih dejavnikov, ki vplivajo na kolektivno identifikacijo, izhajamo iz socioloških teorij kolektivno posedovanega védenja, ultimativne skupnosti in ugnezdenih identitet. Poseben poudarek med dejavniki kolektivne identitete je namenjen socialnemu kapitalu. S socialnim kapitalom razumemo vključenost ljudi v družbena in politična omrežja, ki nastajajo v soseskah, prostovoljnih organizacijah, na delovnem mestu in ob različnih oblikah politične mobilizacije skozi politične stranke, gibanja in neformalno politično komunikacijo. Osrednja hipoteza, ki jo preverjamo v zvezi z vplivom socialnega kapitala, je, da socialni kapital ne vpliva samo na lokalne, ampak tudi na oddaljene kolektivne identitete, kot je evropska identiteta, in s tem posredno na podporo projektu evropske integracije. V empiričnem delu študije uporabljamo podatke iz podatkovne baze CID - Citizenship, Involvement, Democracy. Rezultati analize kažejo na hkraten pomen družbenih in političnih procesov na oblikovanje evropske identitete, pri čemer so prvi ključni predvsem za določanje moči kolektivne identifikacije na splošno, drugi pa za izbor objekta identifikacije.
Keywords: European identity; European Union; Evropska identiteta; Evropska unija; Identification; Identifikacija; identiteta; Javnopolitična omrežja; Policy networks; Social capital (Sociology); Socialni kapital (Sociologija)