O književni osebi in horizontu pričakovanj v predoperativnem in operativnem obdobju otrokovega bralnega razvoja - Kordigel Aberšek, Metka (Jezik in slovstvo, 2003)
Pričujoči sestavek skuša predstaviti rezultate drugega dela raziskave otrokove recepcijske sposobnosti, povezane z njegovo miselno shemo pravljica, ki smo jo opravili na Oddelku za pouk Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. V okviru kvalitativne analize rezultatov produktivnega ustvarjalnega postopka in analize rezultatov vodenega intervjuja smo preučevali otrokov horizont pričakovanj, povezan s pravljičnimi književnimi osebami, in tako posredno preverjali ustreznost v učnem načrtu za prvo in drugo triletje devetletke zastavljenih aproksimativnih literarnorecepcijskih ciljev, povezanih z zaznavanjem, razumevanjem in vrednotenjem književne osebe sploh (cilj 4.1.1./2.1,2,3) in pravljičnih književnih oseb posebej (cilj 4.1.1/4.2).
Keywords: didactic method; didaktika; pouk književnosti; pravljica; fairy tale; branje; primary school; osnovna šola