Transnacionalno in interkulturno komuniciranje - Vreg, France (Teorija in praksa, 1993)
Avtor interkulturno komuniciranje definira kot obliko strateške interakcije, ki vsebuje dva protislovna procesa: zbliževanja dveh kultur ter proces varovanja identitete, moči in interesov. Zato obravnava vznikanje identifikacijske in solidarnostne zavesti, oživljenje etničnosti in zavesti o sebi kot narodu. Evropski integracijski procesi kažejo prostislovnost in konfliktnost interkulturnega komuniciranja. Transkulturno komunicranje se odvija pod egido porazdelitve materialnih dobrin in moči, v areni soočanja mogočnih nacionalnih držav, evropskih in ameriških transnacionalk ter globalnih medijskih monopolov. V takih zgodovinskih razmerah ni moč pričakovati, da bi se v Evropi razvila pristna transkulturna mediacija.
Keywords: mednarodni odnosi; etničnost; Europe; Evropa; kulturne razlike; culture; kultura; kulturna identiteta; sociologija kulture; integracijski procesi