Etnični konflikti in varnost Makedonije - Tatalović, Siniša (Teorija in praksa, 1999)
Povzetek: Raziskovanje etničnih konfliktov in načinov njihovega reševanja je izjemno pomembno, kajti vsi ljudje pripadajo neki etnični skupnosti, skupni odnosi pa so preveč pomembni, da bi jih prepustili etnični pristranskosti. Zato so analize o načinu reševanja etničnih konfliktov temeljna obveznost za raziskovalce, ki se ukvarjajo z vprašanji nacionalne in mednarodne varnosti v širšem smislu ter etničnimi konflikti v ožjem smislu. Ta prispevek obravnava etnične konflikte in načine njihovega reševanja na primeru Makedonije, ki je tradicionalno obremenjena z etničnimi konflikti različnih vrst in intenzivnosti. Po osamosvojitvi 1991. Leta je Makedonija začela težko pot ohranjanja neodvisnosti in teritorialne celovitosti. Popolnoma razorožena, z velikimi notranjimi problemi in konflikti ter v nenaklonjenem okolju sosednjih držav, je Makedonija iskala pot za lastno varnost. Zaradi skromnih obrambnih in varnostnih sil se je oprla na zunanjo pomoč, predvsem ZDA, ki so v Makedoniji videle oporo za svojo politiko na Balkanu. V procesu izgradnje države in integracije v mednarodne organizacije je Makedonija dosegla vidne uspehe, vendar se še zmeraj sooča tudi s številnimi problemi, ki so pogojeni z notranjimi, predvsem etničnimi konflikti, in nestabilnim okoljem, posebej na Kosovu. Vidne rezultate je Makedonija dosegla pri urejanju pravic narodnih manjšin, posebno albanske. Navkljub temu pa so njene možnosti v primeru oboroženih spopadov, ki bi lahko izbruhnili v Makedoniji, za uspešno obrambo brez velike zunanje pomoči, majhne. Po zelo neugodnem scenariju, bi bila lahko Makedonija prisiljena razreševati konflikte tako z notranjimi paravojaškimi silami kot z vojskami nekaj sosednjih držav.
Keywords: Makedonija; Republic of Macedonia; politične razmere; etnični konflikti; Balkan; Balkans; narodne manjšine; mednacionalni odnosi; nacionalna varnost