Giuseppe Accurti (1824-1907) - esempio di connubio tra insegnamento e ricerca scientifica - Battelli, Claudio (Annales. Series historia naturalis, 1999)
Prispevek obravnava življenjepis in delo duhovnika Giuseppeja Accurtija, ki je svoje življenje posvetil poučevanju matematike in naravoslovja ter raziskovanju algne flore Jadranskega morja. Giuseppe Accurti se je rodil na Hrvaškem, v Senju 11. avgusta 1824. leta. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Senju. Študij je nadaljeval v Benetkah na Akademiji umetnosti. Leta 1847 se je vrnil v Senj, kjer se je odločil za študij teologije. Ker so ga posebno privlačile eksaktne vede, predvsem matematika in naravoslovje, se je zaposlil kot profesor matematike na Gimnaziji v Senju. Po končanem ...
Keywords: Accurti, Giuseppe, 1824-1907; biografije