Contribution to the knowledge of butterfly fauna (Lepidoptera: Rhopalocera) of Zrmanja River region, Croatia - Koren, Toni (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2011)
Na območju reke Zrmanje na Hrvaškem so bile med aprilom in septembrom 2010 zabeležene skupno 104 različne vrste metuljev, kar predstavlja 55% vseh zabeleženih vrst Hrvaške. Prevladujejo evrosibirske in sredozemske vrste. Za nekatere zanimive vrste se je povečalo znano območje razširjenosti: Hyponephele lupina (Costa, 1836), Lycaena thersamon (Esper, 1784), Polyommatus damon (Esper, 1785), Melitaea aurelia Nickerl, 1850 and Euchloe ausonia (Hübner, 1804).
Keywords: butterfly diversity; Croatia; Dalmacija; Dalmatia; diverziteta; Hrvaška; Lepidoptera; Lycaena thersamon; metulji; regional hot spot; regionalna vroča točka; Rhopalocera