In search of the way forward - Dimova, Irena (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Članek proučuje poučevanje angleškega jezika v bolgarskem kulturnem kontekstu in predlaga možno pot, ki bi jo lahko ubralo v prihodnosti. Izpostavljene so značilnosti angleške pedagogike v Bolgariji. Opredeljen je monocentrični pristop k angleškemu jeziku, to je tisti, ki angleščino vidi kot monolitno in homogeno, ne pa kot pluralistično in raznoliko. Glavni argument sedanje razprave je, da je tak pristop v nasprotju s sedanjimi pluralističnimi pogledi na naravo angleščine in njene pedagogike, kakor tudi z jezikovnimi potrebami današnjih bolgarskih učencev angleščine, ki vse pogosteje uporabljajo jezik za komunikacijo z govorci različnih svetovnih jezikov. Prispevek ugotavlja, da je treba razširiti središče tradicionalne angleške pedagogike v Bolgariji tako, da se vključi jezikovna, kulturna in funkcionalna raznolikost angleščine. Predlagan je pedagoški okvir, primeren za terciarno izobraževanje na višji stopnji, v katerem učenci preidejo skozi tri stopnje, ko se srečujejo z variabilnostjo jezika (stopnja ozaveščanja, izkustvena in analitična stopnja). Podani so primeri posebnih učnih dejavnosti, ki jih je mogoče uporabiti na vsaki stopnji.
Keywords: angleška pedagogika; English language teaching in Bulgaria; English pedagogy; poučevanje angleščine kot mednarodnega jezika; poučevanje angleščine na tretji stopnji; poučevanje angleščine v Bolgariji; teaching English as an international language; teaching English at tertiary level