The 2014-2020 budgetary period of Common Agricultural Policy (CAP) and its impact on Hungarian agricultural reform - Szabó, Péter (Agricultura (Maribor), 2014)
Nova skupna kmetijska politika (SKP) je zasnovana tako, da se predvideva krčenje sredstev in Madžarska se bo znašla v neizogibnem položaju po uveljavljanju kmetijskih reform v novem programskem obdobju 2014-2020. Sredstva za neposredna plačila so se v tem obdobju zmanjšala za 18 odstotkov, medtem ko so se sredstva za razvoj podeželja po pričakovanjih zmanjšala za 13,5 odstotka. Kljub manjši EU "pogači" in manjšim SKP sredstvom, bo Madžarska dobila večji kos "pogače" za zagotavljanje podpore kmetijstvu in razvoju podeželja. Zelo vzpodbudno je dejstvo, da bodo dobili največjo podporo mladi kmetje, zaradi dveh novih elementov: i) sredstva za neposredna plačila se bodo povečala za 25 odstotkov in ii) uveljavljanje pod-programa za mlade, ki bi jim omogočal ugoden položaj v sistemu. Novo načrtovano obdobje je veliko bolj fleksibilno od prejšnjega, z nekaj ključnimi elementi in z veliko večjo možnostjo zaščite interesov Madžarske, kot je bilo to v zadnji fazi reforme Skupne kmetijske politike (2006-2013).
Keywords: Common Agricultural Policy (CAP); skupna kmetijska politika (CAP); Hungarian agriculture; madžarsko kmetijstvo; policy reform instruments; inštrumenti reformske politike