Vpliv vadbe za vzdržljivost na upad pozornosti pri starejših odraslih - Koščak Tivadar, Blanka (Šport (Ljubljana), 2024)
V raziskavi smo preverjali, ali lahko z eksperimentalno intervencijo vplivamo na upad pozornosti pri starejših odraslih. Pri eksperimentu je sodelovalo 80 starostnikov, naključno so bili razporejeni v tri eksperimentalne skupine – te so trikrat tedensko 12 tednov izvajale vadbo za vzdržljivost, kognitivno vadbo ali kombinacijo obeh vadb – in četrto, kontrolno skupino. Kot obliko vadbe za razvoj vzdržljivosti smo izbrali hojo po tekalni preprogi, da bi se izognili vplivom zunanjih dejavnikov na izvajanje nalog. V okviru kognitivne vadbe so preizkušanci izvajali vaje za spomin, zbranost in preostale kognitivne sposobnosti, ki smo jih povzeli po izdanih priročnikih. Za preverjanje rezultatov smo uporabili Stroopov test za merjenje selektivne pozornosti. Z raziskavo smo ugotovili pozitiven vpliv vadbe za vzdržljivost na pozornost, saj se je izboljšala inhibicija irelevantnih dražljajev. Rezultati raziskave potrjujejo, da je za kakovostno starost potrebno proaktivno delovanje, kamor spada tudi ustrezna telesna vadba.
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; attention; cognitive exercise; elderly; endurance exercise; kognitivna vadba; older adults; pozornost; sport; staranje; starejši odrasli; starostnik; šport; vadba za vzdržljivost