The invention of ethnicity - White, Harry (De musica disserenda, 2009)
Zgodovina tradicijske glasbe na Irskem ostaja še nenapisana. Te naloge se ni mogoče lotiti, dokler se irska muzikologija ne osvobodi pritiskov dela stroke, ki se za ceno kritične obravnave osredotoča na zbiranje in analizo. Prvi bistven korak k omenjeni emancipaciji je prepoznavanje in razrešitev nenehne težave zaradi opiranja na nedefinirano "notranje" védenje o tradicijski glasbi, ki ovira širjenje irskih muzikoloških raziskav znotraj širšega področja muzikologije.
Keywords: tradicija; tradition; etničnost; Ireland; Irska; socialna antropologija; narativnost; kulturna zgodovina