From myth to reality - Peno, Vesna (Muzikološki zbornik, 2018)
V prispevku se bomo osredotočili na zgodovinsko rekonstrukcijo dela Stevana Stojanovića Mokranjca na področju melografije (melography) in pedagogike srbskih cerkvenih napevov. O prestižnem statusu, ki ga je kot melograf (melographer) in strokovnjak za srbske cerkvene napeve pridobil tako v očeh svojih sodobnikih kot pri današnjih muzikologih in zgodovinarjih glasbe, je redko kdo podvomil ali ga obravnaval objektivno, zato sva se odločili ponovno pretresti nekaj prevladujočih interpretacij njegovih dejavnostih na tem področju. V ta namen sva temeljito raziskali arhivske vire in tisk od konca 19. stoletja naprej, pri čemer sva želeli kritično proučiti Mokranjčevo vlogo pri popularizaciji konceptov karlovškega in beograjskega sloga cerkvenega petja, njegove poskuse zapisovanja enoglasnih cerkvenih napevov, nazadnje pa še njegov pristop k poučevanju cerkvenega petja na Semenišču Sv. Save. Poudarili bova neskladje med ustvarjeno podobo Mokranjca kot nesporne avtoritete na tem področju in zgodovinskimi podatki, ki kažejo na pomen, ki ga je imel njegov simbolni (in socialni) kapital v procesu pridobivanja širokega pripoznanja.
Keywords: cerkveno petje; glasbena pedagogika; meliografija; Mokranjac, Stevan Stojanović; Octoechos; srbska cerkvena glasba; srbski glasbeniki