Alkalno-silikatna reakcija v betonu - Mladenovič, Ana (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Alkalno-silikatna reakcija (ASR) je kemična reakcija med alkalijami, ki se sproščajo ob hidrataciji cementa in reaktivnimi minerali oziroma kamninami v zrnih agregata. Pri reakciji nastaja nabrekljivi gel, ki povzroča poškodbe betona. Reaktivne komponente so zlasti kamnine in minerali, ki vsebujejo aktivni silicijev dioksid. V članku povzemamo rezultate preiskav metamorfnih silikatnih kamnin v prodnatih nanosih Mure in Drave, ki so jih spodbudila nova spoznanja o mehanizmih in vzrokih ASR v svetu.
Keywords: cement; kemijske reakcije; mineral; minerali; agregati; kamnine; civil engineering; gradbeništvo; silicijev dioksid