Splošnoizobraževalne knjižnice in informacijska politika v lokalnih skupnostih (Knjižnica, 1992)
Uvodni del prispevka je namenjen prikazu, kaj so informacija, politika in informacijska politika. Le-ta naj bi bila (zavestno) ustvarjanje in uresničevanje ciljev na informacijskem področju. Dostop do informacij, njihovo zbiranje, obdelava in razpošiljanje pravno še niso urejeni. To je zlasti čutiti pri dostopu do lokalnih skupščinskih in drugih javnih informacij. Ob gradnji komplementarne informacijske politike na državni in lokalnih ravneh je zaradi gospodarskih in splošnih potreb in zaradi že obstoječih informacijskih virov in tehnološke opremljenosti v splošnoizobraževalnih knjižnicah racionalno, da prav te knjižnice začnejo sistematično in medsebojno povezano opravljati funkcijo informacijskih servisov. Nastajali naj bi skupni in ločeni programski paketi, namenjeni širšim in ožjim ciljnim skupinam uporabnikov. Da se začrta taka informacijska politika in dejavnost, pa ni le stvar zakonodaje o knjižničarstvu, pač pa tudi odgovornosti sedanje generacije knjižničarskih delavcev.
Keywords: splošnoizobraževalne knjižnice; informacije; informacijski viri; informacijsko povezovanje