Vpliv transportne in energetske infrastrukture na regionalni razvoj Slovenije - Gulič, Andrej (Urbani izziv, 1998)
Avtor obravnava možnosti za oblikovanje skupnih in prostorsko enotnih transportno-energetskih koridorjev v Sloveniji. Predstavlja jih v treh osnovnih razvojnih scenarijih - idealnem, aktivnem in tendenčnem scenariju ter ocenjuje potencialne vplive njihovega udejanjenja na regionalno prostorski razvoj Slovenije. Osnovni namen prispevka je preučitev možnosti in oblikovanje strokovnih ter načrtovalskih osnov za prostorsko in tehnološko čim bolj povezano obnovo sedanje ter izgradnjo nove prometne in energetske infrastrukture, ter glede smotrnega povezovanja osnovnih razvojnih središč v državi.
Keywords: energetika; infrastructure; infrastruktura; prostorski razvoj; regionalni razvoj; regionalno planiranje; Slovenia; Slovenija