Tectonic shifts in the global environment and the challenges for academics - Rašković, Matevž (Teorija in praksa, 2019)
Članek obravnava bistvena vprašanja in spremembe v svetovnem gospodarstvu (tektonske spremembe, premik gibala razvoja v Azijo, globalizacijo in deglobalizacijo, tehnološke spremembe, okoljske izzive, staranje prebivalstva, migracije in kancerogene neenakosti) ter ustrezen sistem globalnega upravljanja. Ugotavljamo, da se svet nahaja na križišču, ko porajajoča gospodarstva postajajo supersile - na čelu s Kitajsko kot glavnim izzivalcem. Članek prikazuje, da vse to zahteva več kot samo preprosto prilagoditev obstoječih teorij, pravil, sistemov in struktur. Mednarodno usmerjeni raziskovalci morajo postati bolj refleksivni in se vrniti h koreninam družboslovnih znanosti, če si želijo povrniti svoj ugled in biti sposobni zastavljali "velika vprašanja" ter pomagati reševati "velike izzive" sedanjosti in prihodnosti v vse bolj nepredvidljivem in ranljivem svetu.
Keywords: Corporate governance; Globalizacija; Globalization; International economic relations; Mednarodni gospodarski odnosi; Technological change; Tehnološke spremembe; Upravljanje podjetij