Political polarisation in Slovenia and its effects on liberal democracy - Malčič, Matevž (Teorija in praksa, 2023)
Morebitna povezava med naraščajočo politično polarizacijo in strahom pred avtokratizacijo v Sloveniji sproža zaskrbljenost. Soočeni s pomanjkanjem empiričnih podatkov bi radi odgovorili na dve vprašanji. Prvo je: kakšen je bil razvoj politične polarizacije v Sloveniji? Prikažemo, da je Slovenija doživela visok vzpon ideološke in afektivne polarizacije, tako na ravni državljanov kakor tudi političnih strank. Naše drugo vprašanje zadeva učinek politične polarizacije na liberalno demokracijo v Sloveniji. GLSmodel od 1992 do 2022 potrdi negativni učinek afektivne, vendar ne ideološke polarizacije na V-Dem-ova indikatorja liberalne demokracije in sodnih omejitev izvršilne veje oblasti..
Keywords: affective polarisation; autocratisation; avtokratizacija; čustvena polarizacija; ideological polarisation; ideološka polarizacija; political polarisation; politična polarizacija; Politične stranke; Politika in vladanje; SJM; Slovenian publiblic opinion; Slovensko javno mnenje