Information and communications technology and financial development as catalysts for gender equality in Brazil’s agricultural sector - Letong, Freiderick Yohanna (Managing global transitions, 2025)
V tej raziskavi smo preučevali učinke informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) ter finančnega razvoja na zmanjševanje neenakosti med spoloma v Braziliji, z uporabo pristopov z avtoregresivnim porazdeljenim zamikom (angl. autoregressive distributed lag – ARDL) v obdobju med letoma 1991 in 2022. Uporabljen je bil ARDL-test mejnih vrednosti za ugotavljanje prisotnosti kointegracije v podatkovnih serijah. Tako na kratki kot na dolgi rok ima finančni razvoj pomemben negativni vpliv na razlike med spoloma; to pomeni, da je treba na kratki rok spodbujati politike, usmerjene v izboljšanje finančnih in potrošniških storitev za ženske. Na dolgi rok lahko zaključimo, da razvoj IKT vodi k zmanjšanju neenakosti med spoloma, kar lahko pomeni potrebo po strateškem, dolgoročnem načrtovanju za povečanje IKT-infrastrukture, zlasti na prikrajšanih območjih. To vključuje subvencioniranje dostopnega interneta, usposabljanje žensk za veščine na področju IKT ter spodbujanje njihove udeležbe v tehnološki industriji. Poleg tega se vpliv optimalnega finančnega razvoja s časom spreminja; zato sta pri finančnem razvoju potrebni fleksibilnost in trajnostnost. Odločevalci bi morali tako še naprej krepiti in izboljševati pobude za finančno vključenost ter redno spremljati vpliv teh pobud na enakost spolov.
Keywords: agriculture; financial development; finančni razvoj; gender inequality; human capital index; indeks človeškega kapitala; informacijska in komunikacijska tehnologija; information and communications technology; kmetijstvo; neenakost spolov