Ecological characteristics of seawater influenced by sewage outfall - Mozetič, Patricija (Annales. Series historia naturalis, 1999)
Predstavljen je vpliv odplak piranske čistilne naprave, ki se stekajo vzdolž dveh podvodnih izpustov v obalno morje okoli 3500 m pred Piranom. V obdobju 1998-1999 je bilo opravljenih šest vzorčevanj, ki so vključevala oceanografske meritve, analize hranilnih snovi ter fekalnih koliformnih bakterij na postaji, ki leži sredi obeh izpustov in na referenčni postaji. Širjenje odplak v morski vodi je bilo zaznano nekaj metrov nad dnom z majhnimi, vertikalnimi spremembami slanosti (red velikosti -0,1 PSU) v manj kot meter debelih slojih. Analize fekalnih bakterij, indikatorjev ...
Keywords: fekalne bakterije; Gulf of Trieste; hranilne snovi; obalno morje; odplake; podvodni izpust; Tržaški zaliv