Pravna ureditev trgovine z ljudmi v Sloveniji - Banič, Margerita J. (Teorija in praksa, 2024)
Članek analizira pravno ureditev trgovine z ljudmi v Sloveniji ter posebne izzive pojava v času ukrajinske vojne. Žrtve trgovine z ljudmi so prevarane na podlagi obljub o izboljšanju socialnega položaja, nato pa ujete v začaranem krogu fizičnega, psihološkega ter ekonomskega nasilja. Trgovina z ljudmi v svetovnem merilu velja za izredno dobičkonosno kriminalno aktivnost, hkrati pa pomeni hudo kršitev človekovih pravic in svoboščin. V časih nemirov v Evropi je za uspešen boj proti trgovini z ljudmi na slovenskih tleh izrednega pomena ozaveščanje strokovne in splošne javnosti o elementih pojava.
Keywords: človekove pravice; economic abuse; ekonomsko nasilje; exploitation; exploitation of victims; human rights; modern slavery; moderno suženjstvo; Pravna varnost; pregon; pregon trgovcev z ljudmi; prosecution of perpetrators; Rusko-ukrajinska vojna (2014-....); trafficking in human beings; trgovci z ljudmi; Trgovina z ljudmi; Ukrainians; Ukrajinci; victims; žrtve; žrtve trgovine z ljudmi