Kranjske vesti. —r— Urednik našega lista, tovariš Engelbert Oangl, je mobiliziran. Ko je prvo noč korakal s svojimi vojaškimi tovariši proti Sv. Luciji, je izpodrsnil v temni noči v skalnati prepad ter si zlomil levo roko v zapestju. Prepeljali so ga v deželno bolnico v Ljubljani, kjer so mu uravnali in obvezali roko. Želimo mu od srca, da srečno okreva. —r— Poročil se je dne 27. julija tovariš Tit Grčar, učitelj v Št. Rupertu, s tovarišico Minko Likarjevo, učiteljico v Št. Rupertu. Bilo srečno! —r— Deželna gospodinjska šola v Smihelu pri Novera mestu prične novo šolsko leto s 1. oktobrom 1914. Šola je enoletna in traja od oktobra do konca julija. V šolo se sprejme 12 notranjih gojenk. Gojenke stanujejo v zavodu šolskih sester de Notre Dame in plačnjejo za hrano in stanovanje po 30 K na mesec. Za gojenke iz Dolenjskega, ki so podpore potrebne, dovoljuje deželni odbor 6 ustanov po 15 K na mesec, to je polovico preskrbnine, ki jo je plačevati redu šolskih sester. Prošnje za sprejem in za ustanove je predložiti do 1. septembra t. 1. na vodstvo deželne gospodinjske šole v Šmihelu, p. Kandija, kjer se dobe tudi vsa podrobna pojasnila. —r— Tečai za uporabo sadja in zelenjadi priredi kranjska kmetijska šola na Grmu od 31. avgusta do 4. septembra s sledečim vzporedom: V p o n d e 1 j e k, 31. avgusta, od 2.—4. popoldne: Pomen konserviranja sadja in zelenjadi. Vzroki pokvarjenja sadja. Od 4. do 6.: Praktične vaje v sadni kuhinji. V t o r e k, 1. septembra od 8. do 10. ure dopoldne: Kipenje. Kisanje zelenjadi. Konserviranje zelenjadi v kozarcih in pušicah. Od 10. do 12. ure: Praktične vaje, Popoldne od 2.—4. ure: Naprava marmelad (zalzna), mozge (povidla) in zdriza. Od 4.—6. ure: Praktične vaje v sadni kuhinji. V s r e d o, 2 septem-' bra, od 8.—10. ure dopoldne: Vlaganje sadja v kozarce (naprava kompota). Shranjevanje sadnih konserv. Od 10.—12. ure: Praktične vaje v sadni kuhinji. Popoldne: od 2.—4. ure: Naprava soka iz jagodičevja in drugega sadja. Od 4. do 6. ure: Praktične vaje v sadni kuhinji. V četrtek, 3. septembra: Dopoldne od 8. do 10. ure: Sušenje sadja in zelenjadi. Od 10. do 12. ure: Praktične vaje y sušenju. Popoldne od 2. do 4. ure: Obiranje in spravljanje (shranjevanje) sadja. Vlaganje sadja v zaboje, košarice in sode v svrho kupčije. Od 4. do 6. ure: Praktične vaje v sadovnjaku in sadni kleti. V p e t e k, dne 4. septembra: Dopoldne od 8. do 10. ure: Naprava sadjevca (mošta). Sestava sadja in mošta. Kipenje mošta. Naprava octa. Od 10. do 12. ure: Praktične vaje v sadni kleti. Popoldne od 2. do 4. ure: Ravnanje s sadjevcem, bolezni sadjevca in ravnanje s pokvarjenim sadjevcem. Od 4. do 5. ure: Praktične vaje y vinski kleti. — Predavanja prve tri dni, oziroma štiri dni so namenjena našim gospodinjam in dekletom. Od 3. do 4. septembra pa gospodarjem. Tečaja se je udeležiti vseh 5 dni ali pa tudi samo prve 3, ozir. 4 dni ali pa tudi zadnja dva dneva. Ker se sprejme z ozirom na praktične demonstracije le omejeno število udeležencev, se je treba priglasiti do 20. avgusta. Oddaljenim in podpore potrebnim udeležencem s Kranjskega, ki za podporo pravočasno po dopisnici prosijo, povrne ravnateljstvo stroške' za pot do Novega mesta in za prehrano po 1 K 50 y na dan. Vendar se izplača podpora le tistim, ki se jimje izrečno dovolila. Priglasilom je pristaviti tudi, katere dneve se misli dotičnik udeležiti tečaja. Prošnje za podporo in priglasila je nasloviti na ravnateljstvo kmetijske šole na Grmu pri Novem mestu, pošta Kandija, Kranjsko,