Debate as a practice through the prism of the discursive approach - Šerc, Anja (Šolsko polje, 2007)
Osnovna ideja prispevka izhaja iz teoretskega navdiha ob Charlandovem članku znaslovom "Rehabilitating Rhetoric; Confronting Blindspots in Discourse and Social Theory" in pristnega osebnega zanimanja za emancipacijski potencial formalne debate v družbi. Teoretski izziv prispevka je v povzemanju literaturein glavnih idej, ki predlagajo izpraševanje o retorični in diskurzivni teoriji. Obe teoretski smeri vidita izziv v povezavi med besedilomin močjo, vendar uporabljata različne metode in se razlikujeta v temeljnih vprašanjih o viru moči, ki izhaja iz njene povezanosti z besedilom. Retorična teorija išče odgovore v argumentih, katerih moč ne izhaja le iz razuma (logos) ampak deloma temelji na avtoriteti (etos) in čustvih (patos). Teorija se v prvi vrsti zanima za prakso, ki onemogoča interpretativne možnosti v raziskovanju socialne moči skozi različne prizme. Besedilo ostaja edina interpretativna možnost. Na drugi strani kritiška teorija odpira nov pogled na raziskovanje ne le možnosti dekonstrukcije ampak tudi na oblikovanjein legitimizacijo novih pristopov k argumentativnim možnostim v formalni debati. Sledili bodo primeri iz izkušenj v dolgoletni debaterski praksi, ki bodo prikazali prenos 'teoretskega izziva' v prakso.
Keywords: argumentacija; debata; kritično mišljenje; retorika; učenje