Odsev pravnega položaja in življenjskih razmer žensk v slovenskih ljudskih družinskih baladah - Golež Kaučič, Marjetka (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2001)
Razprava raziskuje posamezne in tipične pojave položaja žensk in njenih materialnih, socialnih in emotivnih življenjskih razmer, ki jih osevajo posamezne slovenske ljudske družinske balade. Osredotoča se predvsem na raymerja in vloge, ki jih je imela ženska v družini (od hčere, nevste, snahe, tašče, žene, matere, mačehe, sestre, detomorilke), izhajajoč iz posameznih družinsko-sorodstvenih odnosov s preteklostjo, in ugotovilja spremembe njenegapoložaja skozi čas. Avtorica v razpravo vključuje, poleg prej navedenega, še popolnoma nov vidik - na vzorčnem primeru skuša dokazati povezavo med žensko kot subjektom pesmi in žensko kot nosilko pesmi.
Keywords: woman; ženske; Ethnopoetics; ljudske pesmi; balade; folkloristics; folkloristika; tekstna lingvistika; Slovenia; Slovenija