Pisma Wencla Šolarja O. S. B. iz Amerike (1895-1911) - Friš, Darko (Zgodovinski časopis, 1999)
V razpravi je avtor analiziral korespodenco benediktinskega patra Wencla Šolarja (1895-1911), ki je opravljal dušnopastirsko delo v ameriških državah Pennsylvaniji in Illinoisu. Pisma so naslovljena na sorodnike v vasici Rudno v Selški dolini na Gorenjskem. Avtorja je še zlasti zanimal Šolarjev opis duhovniškega dela v Ameriki, njegovi vtisi o'novi domovini', odnos do priseljenih rojakov in priseljevanja ter opis vsakdanjega življenja priseljencev v Ameriki. Originalna pisma hrani 'Immigration History Research Center, University of Minnesota', v St. Paulu (Minnesota)
Keywords: history of Slovenes; Šolar, Wencel; emigration; history; zgodovina; emigrants; Slovenci; Slovenes; izseljeništvo; USA; izseljenci; american Slovenes; 19th century; ZDA; United States of America; ameriški Slovenci; 19. st.