Naši podestaji - Mlakar, Boris (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtor v prispevku na podlagi izvirnega arhivskega gradiva podaja pregled vodstev občinskih uprav na ozemlju Julijske krajine v obdobju po 1926, torej po ukinitvi občinske samouprave, ko je volitve županov in občinskih svetov nadomestilo centralistično imenovanje t. i. podestajev in njihovih sosvetov. Ker je omenjeno razdobje sovpadalo z istočasnima procesoma intenzivne italijanizacije slovenskega prebivalstva in fašizacije celotne družbe, je avtor skušal ugotoviti, ali so bile med omenjenimi podestaji vendarle tudi osebe slovenskega izvora, če da, koliko jih je bilo, v katerih občinah in katere pogoje so morale izpolnjevati (poleg neizogibnega članstva v fašistični stranki). Zadevni pregled podaja za vsako primorsko pokrajino posebej, pri čemer kot kriterij ugotovitve narodnostnega izvora podestajev uporablja tudi njihove priimke, saj so ti bili - kljub italijanizaciji - še v veliki meri razpoznavni.
Keywords: centralizem; fašizem; Julijska krajina; Primorska; Slovenci; župani