A big change - Pribićević, Ognjen (Teorija in praksa, 2013)
V članku analiziramo najpomembnejše rezultate predsedniških in parlamentarnih volitev leta 2012. Dvanajst let po padcu avtoritarnega režima Slobodana Miloševića se je v Srbiji zgodila korenita politična sprememba. Novo vlado sta sestavili dve stranki iz Miloševićevega časa: Srbska socialistična stranka (SSS) in Srbska napredna stranka (SNS), ki je bila ustanovljena po razpadu Šešljeve Srbske radikalne stranke. Tretja članica koalicije je nova stranka Združene regije Srbije pod vodstvom Mladjana Dinkića (prejšnja G17). Treba je poudariti, da sta se tako Socialistična stranka kot Napredna stranka spremenili in sta na ravni izjav sprejeli prodemokratično in proevropsko politiko. Težek gospodarski položaj, napačna strategija Demokratične stranke, ki je vodila v predčasne predsedniške volitve, in krepitev Socialistične stranke so povzročili poraz Borisa Tadića na predsedniških volitvah in poraz njegove stranke na parlamentarnih volitvah. Poleg tega je Demokratična stranka zavzela napačno strategijo v odnosu do Napredne stranke. Na začetku ji je pomagala pri odcepitvi od Srbske radikalne stranke, pozneje pa je SNS obtožila, da Srbijo vodi v vojno. Na območju Zahodnega Balkana je vladal precejšen dvom glede sprememb v Srbiji. Glavni razlogi za ta skepticizem so radikalna preteklost voditeljev Srbske napredne stranke in nekatere izjave novega srbskega predsednika Tomislava Nikolića. Po drugi strani pa so največje zahodne sile pozdravile spremembe v Srbiji, saj verjamejo, da bo nova vlada hitreje reševala vprašanje Kosova.
Keywords: election; Elections; Parlament; Parliament; political party; Political strategy; Politična strategija; politične stranke; Serbia; Srbija; Volitve