The validity of a prediction model of competition performance in downhill white water kayaking - Ušaj, Anton (Kinesiologia Slovenica, 1997)
Enajst najboljših kajakašev, državnih reprezentantov v spustu na divjih vodah,je opravilo tri teste, dvakrat, v obdobju enega meseca, med dvema mednarodnima tekmama. Namen tega preizkusa je raziskati možnost dovolj zanesljivega predvidevanja, tekmovalne zmogljivosti v kajaku na divjih vodah, disciplini spust, na osnovi rezultatov testov na mirni vodi. Izbrani napovedni kazalci so: hitrost veslanja in frekvenca srca, ki ju določa kriterij OBLA (Onset of Blood Lactate Accumulation) (VOBLA in HROBLA) povprečna hitrost veslanja, frekvenca srca in vsebnost laktata v testu na 4000m(V4000, HR4000 in LA4000) in 500m (V500, HR500 in LA500). Kombinacija kazalcev VOBLA, V4000 in V500 je bila izbrana kot najboljši napovedni model. S pomočjo tega modela je izračunan teoretični čas 902 20,5 s v prvem eksperimentu, kar je zelo podobno kot realno doseženi tekmovalni čas (903 20,6 s). Podobno je bilo tudi v drugem eksperimentu, kjer je izračunan tekmovalni čas (862 45 s) zelo podoben doseženemu (862,8 48,4 s). Ne glede na to natančnost pri predvidevanju specifičnih rezultatov, ni mogoče uporabiti katerega koli od obeh modelov za univerzalnega: izračunati tekmovalne rezultate v enem od obeh eksperimentov, z uporabo modela iz drugega eksperimenta. Zelo različne tekmovalne proge namreč povzročajo napake v izračunih. Ne glede na to, pa je razvrščanje po izračunanih in dejanskih časih ohranjeno, ne glede na uporabljeni model, kar pomeni, da se mogoče le ohranja princip, po katerem se različno kvalitetni tekmovalci razvrščajo med seboj, vsebuje pa ga izračunan model. Tak način uporabe izračunanih modelov je lahko pot, po kateri je mogoče spremljati zmogljivost posameznika skozi tekmovalno sezono.
Keywords: kajak na divjih vodah; kajakaštvo; model; spust; tekmovalna zmogljivost