Jezik medijev kot odsev družbenopolitičnega in jezikovnokulturnega položaja v nekem obdobju - Kalin Golob, Monika (Teorija in praksa, 2009)
Namen prispevka je z analizo gradiva iz Dela 1945-2005 na primeru srbohrvatizmov pokazati, koliko je novinarski jezik odvisen do sočasnih družbenopolitičnih razmer in jezikovnokulturnih prizadevanj. Na podlagi ugotovljenega porasta rabe srbohrvatizmov v obdobjih večjega političnega pritiska na slovenščino in hkrati njenega postopnega upada v obdobjih, ko pritisk vzbudi jezikovnokulturne reakcije, je kot nepravilna označena teza, da je predvsem jezik novinarjev odgovoren za povečevanje števila prevzetih jezikovnih elementov, ampak se nasprotno izpostavi dejstvo, da ta zvrst pravzaprav zrcali sočasen družbeno-politični odnos v družbi do tujega jezika in njegovih govorcev ter jezikovnokulturna prizadevanja v zvezi z njim.
Keywords: Mass media; Množični mediji; Newspapers; Časniki; Culture of language; Jezikovna kultura; Language purism; Purizem (Jezikoslovje); Slovenia; Slovenija; Delo (periodična publikacija); časnikarski jezik; stilistika; stylistics; purizem; analize