Uresničevanje prizadevanj mednarodnih nevladnih organizacij skozi OZN - Naglič, Metka (Teorija in praksa, 2016)
Formalna pravila delovanja in pogosto nasprotovanje, ali vsaj zadržanost držav pri dopuščanju večje vloge nevladnih organizacij (NVO) v sistemu Organizacije združenih narodov (OZN), so in še predstavljajo oviro za večjo vključenost NVO, zlasti s področja človekovih pravic. Kljub temu, da je minilo že 70 let od nastanka OZN, ostaja (aktivna) vloga NVO v medvladnih forumih občutljiva tema, še posebej ko gre za vprašanja človekovih pravic. Delovanje Amnesty International (AI), najuglednejše NVO s področja varstva človekovih pravic, je konsistentno s poslanstvom OZN. AI se zavzema za svet, v katerem so vsakomur zagotovljene temeljne človekove pravice. Od leta 1964 ima tudi posvetovalni status pri ECOSOC (Economic and Social Council - Ekonomski in socialni svet) in si ves ta čas aktivno prizadeva za to, da bi človekove pravice igrale prepoznavno vlogo v sistemu OZN ter da bi se pod njegovim okriljem tudi učinkovito uveljavljale. V prispevku bom predstavila delovanje AI pri OZN, z namenom pokazati na možnosti (so)delovanja NVO pri OZN. Ocenila bom prispevek te nevladne organizacije k postavljanju in uveljavljanju standardov prava človekovih pravic, k spremljanju njihovega uresničevanja, posvetila pa se bom tudi vlogi, ki jo ima AI pri zagovarjanju ukrepov v primeru kršitev človekovih pravic. Na koncu bom ovrednotila še pomen AI pri institucionalnemu razvoju OZN.
Keywords: Amnesty International; Človekove pravice; Human rights; mednarodne organizacije; Nevladne organizacije; Non-governmental organizations; Organizacija združenih narodov