Slovenija v starejši železni dobi - Križ, Borut (Zgodovina v šoli, 2019)
V času nastajanja evropske civilizacije na območju Sredozemlja z grškimi mestnimi državicami in etruščansko kulturo celinsko Evropo obvladuje starejšeželeznodobna kultura ali halštatsko obdobje (8. - 4. stol. pr. n.št.), ki ga zaznamuje železo, nova dragocena kovina. Na območju Slovenije se je oblikovalo šest kulturnih skupin, ki se po razprostrajenosti ujemajo s sedanjimi slovenskimi pokrajinami. Med sabo se razlikujejo tako po načinu pokopa (skeletni in žgani, plani in gomilni) kot materialni kulturi ...
Keywords: Arheologija; arheološka izkopavanja; Arheološke najdbe; Dolenjska; grobovi; halštatski bojevniki; kulturna zgodovina; situlska umetnost