Izklop trifaznega kratkostičnega toka s tripolnim nizkonapetostnim odklopnikom - Bizjak, Martin (Informacije MIDEM, 2009)
Za izklop velikih tokov, ki nastanejo pri kratkih stikih v energetskih tokokrogih nizke izmenične napetosti, uporabljamo odklopnike. V njih izkoriščamo pojav tokovne omejitve, s katerimi omejimo tako velikost toka, ki ga izklapljamo, kot tudi čas, v katerem doseže ničelno vrednost, kjer lahko tok prekinemo. V enopolnih odklopnikih s tokovno omejitvijo po nastanku kratkega stika napetost na priključkih odklopnika narašča najprej sorazmerno razmikanju konatktnega para, potem pa hitreje, ko se oblok razširja v obliki zanke v deion komoro. Tam doseže napetost, ki je primerljiva z napetostjo vira, zato se tok hitro zmanjšuje proti ničli in se prekine. Časovni potek napetosti je kvantitativno odvisen od faznega kota nastanka kratkostičnega toka in pogojev v tokokrogu, vendar poteka kvalitativno po funkciji časa, ki je značilna za izklop izmeničnega toka z odklopnikom ali z varovalko na taljivi vložek. Med izklopom trifaznega izmeničnega toka s tripolnim odklopnikom pa se potek napetosti v kakem od polov lahko bistveno razlikuje od tistega, ki je značilen za enopolni izklopni pojav. Vzrok je v medsebojnem vplivu tokov na sosednjih polov, zaradi česar gibanje obloka povzroča rezultanta sil, ki ga ne usmerja proti deion komori. Zato je kljub porazdelitvi tokov vseh treh faz enakomerno po celi periodi s faznim zamikom po 120 stopinjah izklop kratkostičnega toka pri nekaterih faznih kotih nastanka kratkega stika težji, kot pri drugih.
Keywords: izmenični tok; kratkostični tok; odklopniki; trifazni tok