Dolina smrti - najnižja površinska točka Amerike - Šebela, Stanka (Geografski obzornik, 1997)
Zemeljsko površje se v Mrtvem morju v Izraelu spusti do -393,6 m, kar je najnižja površinska točka na Zemlji. Druga najnižja je z -86 m Dolina smrti v ZDA. Za obe najnižji točki so značilne zanimive tektonske razmere. Ob zmičnem prelomu v Mrtvem morju gre za levi zmik, v Dolini smrti pa desni zmik. V obeh primerih je tektonika še vedno aktivna.
Keywords: Dolina smrti; geomorfologija; geotektonika; tektonika; tektonski premiki; ZDA