Communication research in the Arab world - Ayish, Muhammad I. (Javnost (Ljubljana), 1998)
"Pogled na svet", ki v različnih kulturah bistveno določa komuniciranje, v arabsko-islamskem svetu izhaja iz posvetnih in verskih tem kot so dostojanstvo, čast, očetovstvo, vera, molitev, znanje in skupnost. Avtor domneva, da bi bilo mogoče arabsko pojmovanje komuniciranja bolje razumeti s pomočjo naslednjih dihotomij: individualizem-konformnost, transcendentalnost-eksistencialnost, racionalnost-intuicija in egalitarnost-hierarhičnost. Na uvajanje proučevanja medijev v arabskih deželah je močno zaznamoval zlasti ameriški vpliv na vsebino, uporabo medijev in percepcijo učinkov komuniciranja.
Keywords: arabske države; islam; komunikologija; communication sciences; sociologija komunikacij; komuniciranje; communication; communication medium; mediji; množični mediji; mass media