Expected palaeoanthropological and archaeological signal from a Neolithic demographic transition on a worldwide scale - Bocquet-Appel, Jean-Pierre P. (Documenta Praehistorica, 2004)
Na osnovi paleoantropološke baze podatkov iz 68 evropskih mezo-neolitskih grobišč (zaradi pristranskih vzorcev zmanjšanih na 36) smo ugotovili večjo demografsko spremembo, za katero je značilna razmeroma nenadna sprememba deleža nerazvitih skeletov (starost 5 do 19 let) glede na vse pokopane skelete(5 let in več. Od mezolitika do neolitika to razmerje naraste od okoli 20% na 30%. Ta sprememba kae na znaten porast deleža rojstev v obdobju 500 do 700 let in se nanaša na neolitski demografski prehod. Druga skupina neodvisnih, zaključenih arheoloških podatkov (N = 694) iz socialnega okolja, ki jih razlagamo kot odgovor na rast prebivalstva, kae podobno spremembo v enakem tempu. Če je znak za spremembo pravilen, lahko pričakujemo, da ga bodo zaznali v vseh neodvisnih središčih začetka kmetovanja po svetu. Neolitski demografski prehod je zgodovinski začetek predindustrijske populacije, ki se je postopoma razširila po zemlji in ki danes hitro izginja.
Keywords: arheološka najdišča; arheološke najdbe; grobišča; demografske spremembe; demografski razvoj; kmetijstvo; agriculture; mezolitik; neolitik