Jadranje in poškodbe - Valič, Matej (Šport (Ljubljana), 2018)
Jadranje je privlačen in zanimiv, a tudi zelo kompleksen šport na prostem. V današnjem času lahko populacijo jadralcev razdelimo na tiste, ki se z jadranjem ukvarjajo rekreativno in na tiste, ki se z njim ukvarjajo tekmovalno, dejstvo pa je, da postaja ta šport vse bolj popularen, s tem pa beležimo tudi povečanje števila poškodb. V članku bodo predstavljeni vplivi narave tega športa na pojav poškodb, njihove epidemiologije ter travmatologije. Kot eden pogostejših simptomov pri jadralcih bo predstavljena bolečina v križu z njenimi vzroki. Na koncu članka bo navedeno nekaj uporabnih nasvetov za preprečevanje poškodb.
Keywords: jadranje; športne poškodbe; vodni športi