Posebnosti rastja in rastlinstva Govcev na severnem robu Trnovskega gozda nad dolino Trebuše - Dakskobler, Igor (Gozdarski vestnik, 2004)
V članku je kratek oris gospodarjenja z gozdovi v dolini Trebuše, s poudarkom na Govcih, strmih, skalnatih dolomitnih pobočjih na severnem robu Trnovskega gozda. Opisane so posebnosti njihovega rastja, predvsem naravno črno borovje (Fraxino orni-Pinetum nigrae) in združba bukve in dlakavega sleča (Rhododendrohirsuti-Fagetum). Govci so eno redkih območij v Sloveniji, kjer raste na razmeroma majhni površini kar pet vrst, ki jim v okviru projekta Natura 2000 posvečamo posebno pozornost. To so trije naši endemiti: kranjski jeglič (Primula carniolica), Zoisova zvončica (Campanula zoysii), hladnikovka (Hladnikia pastinacifolia) ter Bertolonijeva orlica (Aquilegia bertolonii) in Scopolijev repnjak (Arabis scopoliana). Zaradi naštetih posebnosti rastlinstvain rastja bo severni rob Trnovskega gozda nad dolino Trebuše skorajgotovo uvrščen med posebej zavarovana območja po merilih Evropske skupnosti.
Keywords: dolina Trebuše; flora; Govci; Trnovski gozd; vegetacija; zgodovina gospodarjenja z gozdom