Procesi urbanizacije v Sloveniji in posledice na urbana omrežja - Dimitrovska Andrews, Kaliopa (Urbani izziv, 2000)
V prispevku so prikazani procesi spreminjanj struktur naselbinskih sistemov Evrope in Slovenije. Predpostavke, ki jih je potrebno upoštevati kot izhodišča razvoja urbanega sistema sledijo posameznim ravnem diskurza, od evropske prek državne ali regijske ravni do lokalne. Tako je tudi usmerjanje urbanizacije različno za različne ravni. Prikazana sta dva primera usmerjanja procesov urbanizacije na lokalni ravni, za ljubljansko funkcionalno urbano regijo in občino Domžale. Prispevek zaključujejo razmišljanja o ukrepih in instrumentih izvajanja politik urbanega razvoja.
Keywords: Europe; European Union; Evropa; Evropska unija; mesta; poselitev; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; Slovenia; Slovenija; spatial planning; urbani razvoj; urbanizacija