Svetilnik - Pavčnik, Marijan (Pravnik, 2024)
Knjiga je svojevrstno avtobiografsko delo, ki ga je avtor napisal na predlog urednice Tadeje L. Zupan za založbo Chiara. Podnaslov knjige, ki je uvrščena v zbirko Osebno, je Padci in pobiranja poetičnega pravnika. Pavliha je iskren zagovornik vrednotnega dojemanja sveta in življenja. Ta pogled zaznamuje domala celotno knjigo. Med temeljne vrednote uvršča "človečnost, nenasilje, zlato pravilo in pravičnost." Prepričan je, da bo slehernik tedaj, ko bo "reprogramiral algoritme lastnega etičnega in moralnega avtopilota", postal boljši človek. Tedaj bo tudi "človeštvo lažje preživelo in se povzpelo na višjo raven razvoja." Skupaj s Prešernom in njegovo Zdravljico naj dodam, da to raven lahko najdejo samo tisti, ki v srcu dobro mislijo.
Keywords: človečnost; duhovnost; ethos; etos; humanity; law; materialistic belief; materialistično prepričanje; naravno pravo; natural law; pravo; sanctity of life; spirituality; supreme ethics; svetost življenja; vrhovna etika