Revisiting the cooperation matrix for classifying cases of port cooperation - case study - Stamatović, Kristijan (Economic and business review, 2020)
Pomorska industrija je doživela korenite spremembe zaradi strukturnega razvoja v konkurenčnem tekmovanju med deležniki v pomorstvu. Ti trendi so spodbudili pristanišča k sodelovanje, zlasti tista, ki si delijo skupno zaledne trge. Naš članek razširja obstoječe okvirje za razvrščanje primerov sodelovanja med sosednjimi pristanišči na način, da obravnava pomembnost prisotnosti oz. odsotnosti državne meje med obravnavanimi pristanišči. To naredimo tako, da predlagamo nadgrajeno različico matrike za razvrščanje primerov sodelovanja med pristanišči. Teoretične ugotovitve uporabimo na študiji primera severno-jadranskih pristanišč. V raziskavi opravimo poglobljene, delno strukturirane strokovne razgovore z relevantnimi deležniki v prej omenjenih pristaniščih, da bi lahko z uporabo novo-predlagane matrike klasificirali njihovo sodelovanje, tako za severno-jadranska pristanišča kot skupina in kot posamezne pare pristanišč.
Keywords: Adriatic Sea; case study; Jadransko morje; management; management pristanišča; pomorski promet; pristanišča; transport