High-resolution ultrasound and power-Doppler - advances in pre-invasive diagnosis of solid breast lesions: our one-year experience - Brnić, Zoran (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Raziskavo smo izvedli z namenom, da bi ocenili zmogljivosti ultrazvoka (UZ) z visoko ločljivostjo in energijskega Dopplerja pri razlikovanju med malignimi in benignimi solidnimi lezijami v dojki. Bolniki in metode. Z UZ z visoko ločljivostjo in energijskim Dopplerjem smo pregledali 25 žensk. Pri pregledu smo upoštevali Grayevo lestvico za določanje malignosti ali benignosti. Žilje v lezijah smo razvrstili v naslednje tri skupine: penetrantno žilje, perifernožilje in žilje, nedoločljivo z energijskim Dopplerjem. Diagnoza je bila dokončno potrjena s citološko preiskavo in/ali z biopsijo. Rezultati: Z UZ z visoko ločljivostjo smo bolj pogosto odkrili nepravilne oblike, nehomogenosti in razredčitve v ozadju, kot s klasičnim UZ. V razmeroma velikemštevilu primerov smo odkrili zasenčenje ob straneh, vendar takšna odkritja niso imela nobenega vpliva na natančnost diagnoze. Z UZ z visoko ločljivostjo se je izboljšala vidljivost manjših karcinomov, intraduktalnih kalcinacij in papilomov. Z energijskim Dopplerjem pa smo v 15/25 lezijah, od katerih jih je bilo kar 8 malignih, zasledili pretok. Penetrantno žilje smo opazili v 6/8 karcinomih in v samo 2/17 benignih spremembbah. Od 11 fibroadenomov je bilo 6 avaskularnih, 4 do 11 pa je imelo periferno žilje. V 3/6 drugih benignih lezijah smo z energijskim Dopplerjem odkrili pretok. Zaključek: UZ z visoko ločljivostjo in energijski Doppler lahko uspešno prispevata k boljšemu razlikovanju med benignimi in malignimi solidnimi lezijami v dojki in sta koristen dodatek k mamografski preiskavi in kliničnemupregledu, preden se odločimo za bolj invazivne diagnostične postopke.
Keywords: Breast neoplasms; Methods; Ultrasonography; Ultrasonography, doppler, color; Ultrasonography, mammary