Razbit bron, obtolčen marmor - Smiljanić, Ivan (Retrospektive, 2024)
V prispevku je predstavljena skupina spomenikov pripadnikom srbske in jugoslovanske kraljeve dinastije Karađorđević, ki so bili postavljeni na slovenskem prostoru v času med obema vojnama in so se kljub političnim spremembam ohranili vse do danes. V Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, poznejši Kraljevini Jugoslaviji, so v okviru projekta utrjevanja skupne jugoslovanske identitete in lojalnosti monarhiji postavili na stotine spominskih obeležij kraljema Petru I. in Aleksandru I. Med okupacijo v drugi svetovni vojni in nastopom socialistične vlade po vojni so večino teh spomenikov, ki so postali relikt minule dobe, odstranili in uničili. Kljub temu je v zadnjih desetletjih z raziskavami postalo jasno, da so se številni dinastični spomeniki v celoti ali deloma ohranili, tudi na Slovenskem. Članek katalogizira spomenike v Sloveniji, ki so še vedno ohranjeni deloma ali v celoti ter na prvotnem mestu ali v muzejskih in zasebnih zbirkah.
Keywords: javni spomin; Karađorđevići; Kingdom of Yugoslavia; Kraljevina Jugoslavija; monuments; public memory; spomeniki