Storitev vodenja transakcijskega računa kot integralni del plačilnih storitev banke - Plavšak, Nina (Podjetje in delo, 2021)
Avtorica v prispevku obravnava značilnosti plačilnih storitev, ki so pomembne za presojo, za katere bančne storitve se uporabljajo posebna pravila Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED). Med plačilne storitve po 3. točki prvega odstavka 5. člena ZPlaSSIED spadajo »aktivnosti, ki omogočajo izvrševanje plačilnih transakcij v breme in v dobro plačilnega računa pri ponudniku plačilnih storitev, ki vodi plačilni račun, ali pri drugem ponudniku plačilnih storitev«. To pomeni, da plačilne storitve iz 3. točke prvega odstavka 5. člena ZPlaSSIED, vključujejo vse aktivnosti (materialna izpolnitvena ravnanja), ki jih mora zagotoviti ponudnik plačilne storitve (kot predmet njegovega izpolnitvenega ravnanja) za vodenje plačilnega računa in za izvrševanja plačilnih transakcij v breme in v dobro tega račun. Povedano drugače, kadar se po dogovoru med banko (ponudnikom plačilnih storitev) in uporabnikom (imetnikom transakcijskega računa) plačilne transakcije opravljajo prek transakcijskega računa, so storitve vodenja transakcijskega računa integralni del plačilnih storitev iz 3. točke prvega odstavka 5. člena ZPlaSSIED.