Bone marrow protection by amifostine in Re-186-HEDP treatment - Klutmann, Susanne (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
V zadnjih nekaj letih poročajo o radioprotektivnem delovanju amifostina (Etyhol, USB, Philadelphia, PA). Ker se amifostin znatno kopiči v kostnem mozgu, se zdi zelo primeren za proučevanje radioprotektivnega učinka na kostnimozeg pri bolnikih, ki so zdravljeni z Re-186-HEDP. Narejene so že začetne raziskave na živalih, uporabili so novozelandske bele zajce. Material in metode. 18 zajcem smo naredili scintigrafijo celotnega telesa s TC-99m-HDP,ki so ob tej preiskavi prejeli 300 MBq. 9 živali smo nato zdravili z amifostinom v odmerku 200 mg/kg telesne teže, 9 zajcev pa je služilo za kontrolno skupino in smo jim dali le fiziološko raztopino. Vsem 18 zajcem smo nato aplicirali 400 MBq Re-186-HEDP i.v. Dva zajca pa nista prejela ne Tc-99m-HDP ne Re-186-HEDP, ker smo ju že na začetku raziskave določili - ob omenjeni kontrolni skupini - za netretirana kontrolna primera. Krvne preiskavesmo naredili na začetku raziskave in jih ponavljali dva meseca v dvotedenskih intervalih pri vseh 20 živalih. Določali smo levkocite, eritrocite, trombocite in hemoglobin. Dva meseca po zdravljenju smo vse živaližrtvovali in jim kirurško odstranili femurje zaradi histopatološke preiskave kostnega mozga. Rezultati. V obeh netretiranih kontrolnih živalih inv živalih, ki so prejele amifostin so bili eritrociti in hemoglobin skoraj nespremenjeni ves čas opazovanja. Pri 9 kontrolnih živalih, ki niso prejele amifostina, je bila srednja vrednost trombocitov pred apikacijo RE-186-HEDP 265.22+-127.41 x 10/l. Dva tedna po aplikaciji omenjenega radiofarmaka je bilasrednja vrednost trombocitov znižana na 211.22+-52.8 x 10/l. Pri živalih, ki so prejele amifostin in pri tistih, ki ga niso, se pred zdravljenjem z Re -186-HEDP srednje vrednosti trombocitov niso bistveno razlikovale (p >0.05). (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih.)
Keywords: amifostin; Amifostine; Bone marrow; Bone neoplasms; Disease models, animal; Erythrocyte count; Erythrocyte indices; kostni mozeg; onkologija; Platelet count; preventivna medicina; Rabbits; Radiation effects; Radiation-protective agents; radiologija; Radionuclide imaging; Rhenium; Secondary; Therapeutic use; zdravljenje