Materinstvo kot umetnostni motiv in njegova upodobitev v povesti Samorastniki - Mihurko Poniž, Katja (Jezik in slovstvo, 2000)
Patriarhalna družba ima, kar se odraža tudi v umetnosti, do materinstva izredno ambivalenten odnos. Ta odnos je v dvajsetem stoletju poskušala raziskati psihoanaliza, ki je opozorila na fantazme, ki se v patriarhalni družbi pojavljajo v zvezi z materinstvom in izhajajo v krščanski civilizaciji iz Marijinega kulta. - V slovenski literaturi srečamo številne in izredno zanimive ženske like pri Zofki Kveder, pozornost vzbujajoče pa je tudi slikanje materinstva v Vorančevi povesti Samorastniki, saj pisatelj prikaže Meto v različnih življenjskih obdobjih in različnih vlogah (tudi kot člen v verigi matrilinearnega nasledstva). Tako ustvari prepričljivo literarno osebo, katere glavni atribut je materinstvo, videno skozi tradicionalni, patriarhalni pogled na svet.
Keywords: Prežihov Voranc, 1893-1950; Slovene literature; slovenska književnost; literarne študije; motivi; materinstvo; Prežihov Voranc: Samorastniki